Upoznaj Hrvatsku

Činjenice

Zemljopisni položaj: Hrvatska se prostire od istočnih rubova Alpi na sjeverozapadu do Panonske nizine i obala Dunava na istoku, a južni joj dio završava na obali Jadranskog mora.

Klima: Hrvatska je podijeljena na tri klimatske zone; u unutrašnjosti zemljeprevladava kontinentalna klima s umjerenim padalinama; na najvišim vrhovima prevladava planinska klima sa snježnim padalinama, dok je Jadran obilježen mediteranskom klimom s velikim brojem sunčanih dana, suhim i vrućim ljetima te blagim i vlažnim zimama s povremenim padalinama.

Površina: Površina kopnenog dijela teritorija iznosi 56.542 km2, a morskog 31.067 km2

Dužina obale: 5,835 km - uključujući 4,058 km otoka, otočića i grebena. Broj otoka, otočića i grebena: 1,185 (70 naseljenih). Najveći otoci su Krk i Cres. Najveći poluotoci su Istra i Pelješac, dok je najveći zaljev Kvarnerski.

Administrativna podjela: 20 županija i grad Zagreb

Populacija: Hrvatska ima 4.437.460 stanovnika od čega su većina po nacionalnosti Hrvati, a najznačajnije nacionalne manjine su Talijani, Srbi, Slovenci, Mađari, Bošnjaci, Česi i ostali.

Glavni grad je Zagreb (779.145 stanovnika) - administrativni, ekonomski, kulturni, obrazovni i komunikacijski centar zemlje.

Službeni jezik: Hrvatski. Službeno pismo je Latinica.

Ime Hrvatske u nekim stranim jezicima: HORVATIYA (u ruskom), CHORVATSKO (u češkom), CHORWACJA (u poljskom), HORVÁTORSZÁG (u mađarskom), HRVATISTAN (u turskom), CROATIA (u engleskom), CROATIE (u francuskom), KROATIEN (u njemačkom), CROAZIA (u talijanskom).

Novac: Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Strana valuta mijenja se u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova. Kreditne kartice (Eurocard/Mastercard, Visa, American Express i Diners) primaju se u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima i trgovinama te na bankomatima.

Hrvatski nacionalni simboli su: povijesni hrvatski grb u obliku štita dvostruko podijeljen vodoravno i okomito u dvadeset i pet crvenih i bijelih (srebrnih) polja, tako da je prvo polje u gornjem lijevom kutu štita crvene boje. Iznad štita se nalazi kruna sa pet šiljaka, koji redom predstavljaju: najstariji poznati grb Hrvatske, grbovi Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije.

Let  this  star  lead !