KAKO SE PRIPREMITI ZA PUTOVANJE

 Odaberite najpoželjnije putovanje iz kataloga! Proučite posebne pogodnosti i odlične uvjete plaćanja. Proučite odredište na koje putujete - raspitajte se kod prijatelja, proučite vjersku i kulturnu tradiciju zemlje u koju odlazite i poštujte njihove običaje. Isplanirajte barem jedan izlet iz naše dodatne ponude, uživat ćete u novim spoznajama koje oni donose!

OSIGURAJTE SE!

S putnim zdravstvenim osiguranjem osjećat ćete se bezbrižnije.

PUTOVANJA AUTOBUSOM

S obzirom na to da se za putovanja koriste različiti tipovi autobusa, brojevi sjedala u autobusu nisu uvijek jednako raspoređeni. Zbog toga ne možemo jamčiti posebne zahtjeve (mjesta do vrata, prozora, prolaza i sl.). Broj sjedala dobit ćete na prodajnom mjestu pri rezervaciji putovanja.

PUTOVANJA ZRAKOPLOVOM

Putnici su obavezni poštovati vrijeme sastanka s pratiteljem putovanja u zračnoj luci 2 sata prije polijetanja zrakoplova, kako to nalažu propisi u međunarodnom zrakoplovom prijevozu te zbog podjele putne dokumentacije, procedure prijave za let te carinske i granične kontrole. Zbog kašnjenja na prijavu za let postoji mogućnost da se ne ukrcate u zrakoplov.

NOVAC Iz Hrvatske možete iznijeti strane valute u iznosu do 3.000 EUR bez potvrde, a za veće iznose ona je potrebna. Mijenjanje valuta u zračnim lukama i kolodvorima uobičajeno je najnepovoljnije rješenje. Prije puta istražite koje su mjenjačnice najpovoljnije. Novčanik spremite na sigurno mjesto!

BANKOMATI I KREDITNE KARTICE

Prije nego što krenete na put, provjerite u banci koja vam je izdala kreditnu karticu koji bankomati ili banke prihvaćaju vašu karticu na destinaciji u koju putujete i provjerite koliki je trošak svake transakcije. Također provjerite imate li i znate li svoj PIN broj.

VRIJEDNI PREDMETI I PUTNI DOKUMENTI

Pri izlasku iz zemlje potrebno je prijaviti kameru, fotoaparat, prijenosno računalo i sl. (dobiva se potvrda), kako na ponovnom ulasku ne biste morali platiti carinu za isto. Preporučujemo da vrijedne predmete, putne dokumente, veći iznos novca i sl. tijekom putovanja pohranite u sefu hotelske sobe ili sefu na recepciji hotela. Napravite fotokopiju putovnice i ostalih osobnih dokumenta kako biste si olakšali život u slučaju izgubljenih dokumenata.

PRTLJAGA

Manje je više! Ponesite jednu odjevnu kombinaciju po danu boravka, jednu večernju kombinaciju, udobne cipele i tenisice – spakirat ćete se brže, a na putu ćete profitirati vremenom! Osigurajte prtljagu prije puta zrakoplovom na našim prodajnim mjestima. Sigurno ćete smanjiti razinu frustracije u slučaju da prtljaga bude izgubljena. U zrakoplov u ručnoj prtljazi nije dopušteno unijeti: tekućinu iznad 100 ml (ukupno je moguće unijeti 1 litru u zasebnom bočicama od 100 ml), igračke u obliku oružja i replike oružja, noževe bilo koje dužine i materijala (uključujući metalne turpijice za nokte), škarice bilo koje veličine, pletaće igle, britvice (dvostrani ulošci) za brijaće aparate, pikada, noževe za otvaranje pisma, metalni pribor za jelo, vadičep, sportske palice za bejzbol, golf i slične, obrtnički alat koji se može koristiti kao učinkovito oružje ili bilo koji drugi predmet koji može nanijeti ozljede. Njihov transport dopušten je u predanoj prtljazi, stoga vas molimo da ih spakirate u prtljagu koja se prevozi u prtljažnom dijelu zrakoplova.

VREMENSKI UVJETI

Preporučujemo prije putovanja svakako pogledati vremensku prognozu radi prikladne pripreme. U slučaju loših vremenskih uvjeta putovanje se ne otkazuje i odvija se prema predviđenom programu. Tijekom ljetnih mjeseci temperatura zraka može dosegnuti i 40°C, pa je potrebno prikladno zaštititi se adekvatnim odjevnim predmetima.

PONESITE SA SOBOM

Dovoljno novca u valuti zemlje u koju putujete. Sunčane naočale i kremu za sunčanje tijekom ljetnih mjeseci te kišobran ili kišnu kabanicu radi zaštite od eventualne kiše. Fotoaparat ili kameru. Neke trenutke valja zabilježiti za sva vremena! Nužne lijekove (protiv mučnine, bolova, kroničnih bolesti i sl.), prvu pomoć (flasteri), zaštitno sredstvo protiv uboda insekata.

RIZIČNOST PUTOVANJA I ZDRAVSTVENI PROPISI

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske – www.mvp.hr.

STIGLI STE!

Odjenite se slojevito – spriječit ćete znojenje ili neugodno cvokotanje. Namažite se kremom sa zaštitnim faktorom – sunce zna biti okrutno i u proljeće. Dajte si vremena i posvetite pažnju onome što vas uistinu zanima na destinaciji na kojoj se nalazite. Potrudite se naučiti barem dvije, tri fraze na jeziku zemlje u kojoj se nalazite. Domaćini će prepoznati i cijeniti vaš trud, a vi ćete osvojiti njihove simpatije bez puno truda. Zapisujte dojmove koje steknete na licu mjesta. Uz bilješke je lakše rekonstruirati posjećena mjesta i vratiti se potpunim dojmom i točnim informacijama. Poštujte zakone i običaje države u kojoj se nalazite. Koristite usluge provjerenih servisnih kompanija – raspitajte se kod svog putnog agenta.

Let  this  star  lead !