Upoznaj Hrvatsku

Korisne informacije

Važni telefonski brojevi:

Međunarodni pozivni broj za Hrvatsku: +385

Hitna pomoć: 94

Vatrogasci: 93

Policija: 92

Jedinstveni europski broj za hitne situacije: 112

Pomoć na cesti: 987 (ako zovete iz inozemstva ili mobitela birajte +385 1 987)

Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru: 9155

Opće informacije: 981

Informacije o mjesnim i međugradskim telefonskim brojevima: 988

Informacije o međunarodnim telefonskim brojevim: 902

Vremenska prognoza i stanje na cestama: 060 520 520

Hrvatski autoklub (HAK)

Radno vrijeme:

TRGOVINE I LJEKARNE: U osnovi, radno vrijeme trgovina je od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, a subotom od 8 do 14 sati. Tijekom ljetne sezone radno vrijeme privatnih trgovina, butika, pa i ljekarni i drugih uslužnih djelatnosti varira od onih koji ostaju otvoreni tijekom cijelog dana i navečer do 21 sat, do onih koji rade dvokratno, odnosno ne posluju od 12 do 16 sati.

BENZINSKE POSTAJE: Benzinske crpke su otvorene od 7 - 20 h (ljeti i do 22 h), a neke rade i od 0 – 24; bezolovni benzin toči se na svim pumpnim stanicama i označen je zelenom oznakom

BANKE: ponedjeljak - petak od 8 do 19 sati, subota od 8 do 12 sati. Sve banke su zatvorene nedjeljom i praznicima. Bankomati u većim gradovima i turističkim središtima na raspolaganju su Vam 24 sata na dan.

POŠTANSKI UREDI: Poštanske urede prepoznat ćete po žutom znaku s plavim logotipom - HP. Uredi nude uslugu telefoniranja, slanja telegrama i faksa, i obavljaju mjenjačke usluge; poštanski uredi radnim danom otvoreni su od 7 do 19 sati, u manjim mjestima od 7 do 14 sati , a neki rade i dvokratno; u većim gradovima i turističkim mjestima, dežurne pošte otvorene su subotom i nedjeljom do 22 sata. Poštanske marke mogu se kupiti i na novinskim i duhanskim kioscima; poštanski sandučići su žuti i imaju jasno istaknutu oznaku HP-a. Nalaze se najčešće kraj pošte ili u samom središtu mjesta. Na svim javnim telefonima moraju se koristiti telefonske kartice. Prodaju se u poštanskim uredima i na novinskim i duhanskim kioscima. Može se zvati direktno u inozemstvo s bilo kojeg javnog telefona.

PRIJEVOZ:

Autom

Za ulazak i vožnju po Hrvatskoj, potrebna Vam je zelena karta osiguranja i važeća vozačka i prometna dozvola. Tijekom ljetnih mjeseci promet na graničnim prijelazima je gušći, što može izazvati kraće zastoje. 2005. godine dovršena je autocesta A1 Zagreb - Split. Ova autocesta dopunjava i čini vezu imeđu dva europska pravca: (E-59) Maribor - Zagreb - Split i (E-65) Rijeka - Split - Dubrovnik.

Cestarina se naplaćuje na autocestama i poluautocestama, te na mostovima ovisno o skupini vozila i dionici. Na naplatnim postajama cestarina se može platiti gotovinom, karticama (American Express, Diners, Master Card, Maestro, Visa), te stranim valutama (prema tečajnoj listi PBZ-a).

Prometna pravila: U Hrvatskoj se vozi desnom stranom. Ukoliko prometni znakovi ne pokazuju drugačije, ograničenja brzine su 130 km/h na autocestama i poluautocestama, 100 km/h na cestama s dva traka, 50 km/h u naseljenim mjestima i 80 km/h izvan naseljenih područja. Rent-a-car: Vozač mora biti stariji od 23 godine i posjedovati vozačku dozvolu. Većina međunarodnih rent-a-car agencija ima svoje poslovnice u većim hrvatskim gradovima. Taxi služba: dostupna u svim gradovima i većim turističkim mjestima.

Autobusom

Redovite međunarodne autobusne linije spajaju Hrvatsku s Austrijom, Italijom, Mađarskom, Francuskom, Njemačkom, Slovačkom, Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama. Ovaj način prijevoza je najjeftiniji dolazite li u Hrvatsku iz srednje Europe. Hrvatska ima također kvalitetnu i dobro razvijenu nacionalnu mrežu autobusnih linija, koja seže sve do najmanjih mjesta na obali.

Vlakom

Željeznička mreža povezuje velike hrvatske gradove osim Dubrovnika. Direktne linije povezuju Hrvatsku sa Slovenijom, Mađarskom, Italijom, Austrijom, Švicarskom, Slovačkom, Francuskom, Njemačkom, Bosnom i Hercegovinom. Za sve ostale europske zemlje postoje indirektne linije. Primjer trajanja putovanja vlakom: München - Rijeka oko 9 sati, Beč - Rijeka oko 5 sati. Tipovi vlakova koji postoje u Hrvatskoj: EuroCity (EC), InterCity (IC), ekspres (Ex), fast (B) i lokalni vlakovi.

Avionom

Iz gotovo svih međunarodnih zračnih luka polijeću redovni letovi za Zagreb, odakle možete nastaviti let prema obali. U visokoj sezoni broj letova je povećan, a brojni čarter letovi kreću izravno prema najvećim turističkim destinacijama u Hrvatskoj. Croatia Airlines (nacionalna zrakoplovna kompanija) redovito spaja Amsterdam, Bruxelles, Frankfurt, Helsinki, London, Manchester, München, Pariz, Prag, Rim, Sarajevo, Skopje, Tel Aviv, Beč, Zürich sa Hrvatskom tj. našim međunarodnim aerodromima Zagreb, Split, Dubrovnik, Pula, Rijeka, Zadar, i Osijek. Primjeri trajanja letova: Od Londona do Zagreba: 2 sata i 30 minuta, od New Yorka do Zagreba: 10 sati i 35 minuta.

Brodom

Međunarodne trajektne i putničke linije povezuju talijanske (Venecija, Trst, Ancona, Pescara i Bari) i hrvatske luke na relacijama: Zadar - (Brbinj/Dugi otok) – Ancona; Korčula - (Stari grad/Hvar) - Split - (Vis) – Ancona; Split - Pescara;Pula, Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj i Rabac – Venecija; Pula - Rimini;Dubrovnik - Bari. Dnevna trajektna linija spaja Rijeku i Split tijekom cijele godine. Linija nastavlja za Dubrovnik tri puta tjedno. Trajektne linije iz Rijeke za južni dio obale dobro su rješenje za vozače koji na taj način mogu izbjeći lijepu, ali napornu vožnju obalom. Ako ste već došli izdaleka, na brodu se možete opustiti do dolaska na odredište Vašeg odmora. Redovne lokalne trajektne i katamaranske linije spajaju otoke (Cres, Lošinj, Rab, Pag, Ugljan, Pašman, Dugi otok, Iž, Šoltu, Brač, Hvar, Vis, poluotok Pelješac, Korčulu, Lastovo i Mljet) s kopnom.

Novac

Hrvatska valuta je kuna. 1 kuna (HRK) = 100 lipa. Novčanice su od 1000, 500, 200, 100, 50, 20, 10 i 5 HRK. Kovanice su od 5, 2 i 1 kune, i od 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe.

Struja:

Napon električne mreže u Hrvatskoj je 220V, frekvencija 50 HZ Voda: Voda iz slavine je pitka u cijeloj Hrvatskoj.

Vremenska zona: zimi GMT + 1; ljeti GMT + 2

Putni dokumenti: Ako u Hrvatskoj boravite do 90 dana (3 mjeseca), dovoljna Vam je putovnica. No, državljani nekih zemalja za ulazak u Republiku Hrvatsku trebaju i vizu.

Vize za Hrvatsku se izdaju u veleposlanstvima i konzulatima Republike Hrvatske. U nekim iznimnim slučajevima viza može biti izdana i na graničnim prijelazima Republike Hrvatske. Djeca moraju imati ili vlastitu putovnicu ili moraju biti upisana u putovnicu jednog od roditelja. Kućni ljubimci također moraju imati potvrdu ili dokument o primljenim cjepivima.

Let  this  star  lead !