Korisne informacije

RONILAČKI CENTAR RESNIK

Ronilačka podružnica se nalazi u Hotelu "Resnik", jedan kilometar od Zračne luke Split i dva kilometra od glavnog ureda u Kaštel Starom.

 

 

Pomno planiranje, organizacija i naposlijetku realizacija vašeg odmora bit će za vas nezaboravno iskustvo. Mi smo vaš pouzdan partner za sve potrebe putovanja.

Ronjenje u Hrvatskoj

 ...kao aktivni odmor naročito se počeo razvijati zadnjih 10-15 godina iako ronilački klubovi i tečajevi ronjenja datiraju još od 1950. Danas na hrvatskoj obali i otocima djeluje preko 160 ronilačkih centara s razlicitim nivoima usluge nudeći ronilačke tečajeve po raznim svjetskim ronilačkim asocijacijama.

Hrvatska je mjesto za ronioce koji su u potrazi za aktivnim odmorom na Mediteranu, a posebno srednji dio Hrvatske obale. Hrvatska ima 1246 otoka, otočića i hridi čija je ukupna dužina obale 4058 km, a kopna (dužina priobalja) 1777 km. Površina teritorijalnog mora je 31067 km2.

Krajolik je prekrasan, ispunjen zaštićenim prirodnim rezervatima i neistraženim morskim dubinama. Hrvatsko podmorje obiluje olupinama, koraljnim grebenima i špiljama s izuzetno bogatom florom i faunom. Uz nekoliko nacionalnih parkova i parkova prirode te bogato kulturno i povijesno nasljeđe, Hrvatska se svrstala među najvažnija turistička odredišta, a hrvatsko podmorje postaje sve popularnije među roniocima širom svijeta.

Duž obale je rasprostranjeno tisuće malih otoka koji još nisu istraženi do kraja, zato izleti ovdje često uključuju element istraživanja. Uz dan ronjenja brodom, možete vidjeti sva bogatstva srednjeg Jadrana i diviti se bogatstvu morskog života.

U Hrvatskoj more nikada nije daleko. Jadran je kroz vjekove formiran da bi postao kristalno plavo more koje poznajemo danas. Hrvatska ima prekrasnu obalu, veliki izbor hotela, barova i restorana sa odličnom dalmatinskom kuhinjom - više nego dovoljno da ispunite sate između ronjenja, a možete se iskušati u jednom od adrenalinskih sportova kao što su rafting, slobodno penjanje, canyoning...

Ronilačka sezona traje od polovine travnja pa sve do studenog. Ne ustručavajte se roniti u rujnu i listopadu, more je još uvijek toplo, vidljivost odlična a i gužve su mnogo manje.

Ljetne temperature mora su u rasponu od 22 ° C do 25 ° C na površini i oko 18-20 ° C dublje od 15m. Većina ronilaca u ljetnim mjesecima sasvim ugodno roni u mokrim ronilačkim odijelima, dok pak zimi temperatura površine bude oko 11-12 ° C i prikladnija su deblja mokra ronilačka odijela odnosno suha odijela.

U hrvatskim teritorijalnim vodama male su razlike između plime i oseke. Visine valova su od 0,5-1,5 m ali za snažnog vjetra i nevremena mogu dosegnuti i visinu do 5m. Struje su izraženije u tjesnacima, uskim kanalima i na otvorenom moru.

Ronilačka asocijacija